Wat wil ik? De doelenfase 

 

Als je hebt gewerkt met de vragen ‘Wie ben ik’ en ‘Wat wil ik’ gaan we doelen stellen. Alleen in het langere traject werk ik met een doelenfase, waarbij je ook begeleid wordt bij het echt gaan zetten van nieuwe stappen.

 

We passen nu methodieken toe die duidelijk maken waar je nu staat, en waar je uiteindelijk wilt zijn. Hiervoor gebruik ik de logische niveaus van Bateson (meer weten over hoe dat werkt? zie dit filmpje!). Met deze methodiek bepaal je op welke niveaus eventueel belemmeringen liggen en waar je dus aan te werken hebt- en daar kun je doelen voor gaan stellen. Doelen beschrijf je zo duidelijk mogelijk en daarvoor gebruiken we de SMART, AMORE of MAGIE- methodiek.

Deze doelen werk je vervolgens uit in een helder actieplan.

 

Om je te helpen je doelen te realiseren, gebruiken tijdens een aantal voortgangsgesprekken oefeningen als de 5G's (ook wel bekend als RET, een mooie uitleg daarover vond ik hier). Hierbij leer je negatieve gedachten om te zetten in positieve, om zo beter in staat te zijn aan je doelen te werken. Persoonlijk vind ik deze methode mooi, omdat er zo ook in de doelenfase aandacht blijft voor wat jou bezighoudt. Want in één keer gedrag veranderen is niet eenvoudig of haalbaar. Daarnaast zijn er in deze fase tal van oefeningen mogelijk om visualisatie, inspiratie en motivatie te stimuleren, zoals het progressiegerichte of oplossingsgerichte gesprek .

Stappen vooruit zetten in het oefenen met je doelen kunnen we daarnaast bereiken door STARR-evaluaties te doen. Hierbij kijk je naar op je oefensituaties terug en trek je er lering uit plus je bedenkt een aanpak voor een volgende oefensituatie.

 

Speciaal over leren communiceren…

Gaan je doelen over communicatie, dan is de methodiek 'Verbindend communiceren' leerzaam en verrijkend. Je leert daarbij op een liefdevolle maar duidelijke manier aangeven wat jij nodig hebt in een relatie. Deze methode kan je helpen assertiever te worden op een prettige manier, en je eigen behoeften en gevoelens te leren verwoorden. En te leren kennen!