Loopbaan- en persoonlijke coaching voor iedereen

Je hoort de mensen om je heen ook wel eens mopperen op hun werk. Maar ze hebben ook leuke verhalen. Jij misschien ook. En toch.. elke morgen zie je er tegenop om naar je werk te gaan. Als je wekker gaat, wil je je wel onder je kussen verstoppen....

Een ingewikkelde relatie met werk..?

-je hebt een opleiding en werk gekozen, maar je hebt het er niet mee naar je zin.

-je werkt al langere tijd op dezelfde plek en je zou erg graag iets anders willen. Maar wat...?

-Je merkt dat je werk teveel van je vraagt. Bijvoorbeeld omdat je een (onzichtbare) chronische ziekte hebt, zoals migraine, reuma of een spierziekte. Je vindt het enorm spannend om hierover in gesprek te gaan op je werk, maar je wilt dit werk tóch zo goed mogelijk blijven doen.

-je merkt dat je steeds moeilijkheden hebt in de samenwerking met je collega's. Conflicten ontstaan. Of jij bent juist degene die álles doet om conflicten te voorkomen, maar je hebt wél onvrede... 

-Je persoonlijke omstandigheden maken het moeilijk om je op je werk te concentreren. Denk aan rouw, ziekte of relatieproblemen. 

 

Misschien herken je je in de onderstaande praktijkvoorbeelden..

 

Roy werkt bij een elektronicabedrijf waar hij schakelborden in elkaar zet. Hij vindt het er wel gezellig met de collega's, maar hij verveelt zich ook enorm. De dagen duren zó lang in zijn beleving. Roy zou graag het leger in gaan. Hij is al wel eens voor tests geweest, maar daar kwam hij niet door omdat hij té onzeker en gesloten was. Een grote teleurstelling. Roy zou graag wat meer zelfvertrouwen krijgen en wil opener kunnen communiceren. Hij gaat naar de loopbaancoach, al vindt hij het wel erg spannend. De gesprekken met de coach vallen reuze mee, tot zijn verrassing zijn ze zelfs leuk. Roy gaat begrijpen waar zijn onzekerheden vandaan komen en leert zijn gevoelens beter kennen. Hij is verrast hoe hij door de oefeningen anders leert communiceren. Hij krijgt positieve reacties van zijn omgeving en besluit dat hij gewoon nog een keer naar de tests van de landmacht gaat.

 

Marijke werkt op een administratiekantoor. Ze heeft last van steeds erger wordende migraine. Ze is bang dat haar collega's en haar baas vinden dat ze zich aanstelt. Na iedere werkdag is ze helemaal op. Geregeld zit ze gewoon op haar werk als ze zich helemaal niet goed voelt. Ziekmelden doet ze alleen als het al helemaal niet meer gaat. Helaas is Marijke op een gegeven moment helemaal ingestort. Met de bedrijfsarts is een re-integratieplan opgesteld. Marijke is erg onzeker over zichzelf geworden en vraagt zich af waar ze nog geschikt voor is. Met de loopbaancoach denkt ze daarover na. Ze ziet in dat ze absoluut wel de kwaliteiten heeft voor het werk wat ze doet, maar ook dat ze behoefte zou hebben aan een rustige werkplek en wat ruimere mogelijkheden om zich even terug te trekken. Met steun van de coach gaat ze het gesprek aan met haar baas en tot haar verrassing is er meer mogelijk dan ze dacht. Marijkes werkplek verhuist van de drukke kantoortuin naar een kleinere ruimte. Ook mag ze flexibele werktijden gaan aanhouden, zodat ze even kan rusten als dat nodig is. Voor Marijke betekende coaching: leren met haar ziekte omgaan, eigen grenzen durven aangeven, en daardoor sterker staan en toch weer kunnen werken.

 

René is een heel goede instellingskok. Ze zou heel graag willen dat de kwaliteit van 'haar' keuken verbeterde, maar helaas is ze nog geen souschef, laat staan chef. Toch draagt ze waar ze maar kan verbeterpunten aan. Wat haar werkplezier ook niet bevordert, is dat ze weinig verbinding heeft met haar collega's. Ze heeft al een paar keer gemerkt dat haar collega's soms wat gaan drinken met elkaar, maar zij wordt niet gevraagd... Het is voor René onbegrijpelijk dat dit gebeurt. Op haar vorige werk was het ook al zo. Ze wordt er onzeker en boos van. Misschien zou ander werk wat zijn? Ze gaat maar eens naar een loopbaancoach. Misschien kan ze een foodtruck beginnen ofzo, maar dat is wel erg spannend. Tijdens de gesprekken komt René erachter dat het eigenlijk vooral de relatie met haar collega's is die haar dwars zit. Ze vindt het vreselijk spannend, maar durft samen met de coach een 360 graden feedback te gaan doen op het werk. Haar collega's geven daarbij eerlijk aan dat ze René vaak erg kritisch en afstandelijk vinden en dat ze het idee hebben dat René zichzelf beter voelt dan zij.

Een bittere pil voor René, maar ook een leerzame les. Ze is zelf zorgvuldig en perfectionistisch- en is in de valkuil gestapt dat ze veeleisend is geworden naar anderen toe. Dit inzicht helpt René in haar omgang met collega's, die langzamerhand ontspant. Ook besluit ze door te gaan leren en een opleidingsplek te zoeken in een restaurant met hogere kwaliteitseisen, zodat haar talent voor zorgvuldigheid en precisie tot zijn recht kan komen.