Zorg goed voor jezelf (ja, hoe dan?)

Gepubliceerd op 7 september 2022 om 14:03

 

Jou lukt het nog niet echt...

Tja, dat kun je je soms afvragen als je weer zo’n kreet leest. Je hebt het al zo vaak gehoord en nog lukt het jou niet.

Je schrijft jezelf maar weer in voor 5 open diensten komende maand, want de cliënten moeten hun zorg toch echt krijgen en wie doet het anders?

Je doet maar weer 4 extra huisbezoeken, terwijl je er vanmiddag al 8 had staan- je kunt je patiënten niet in de steek laten toch?

Je valt maar weer in voor je collega, al had je eigenlijk nakijkwerk willen doen- de leerlingen missen anders echt teveel lesuren..

Je gaat maar weer naar die vergadering, hoewel je een afspraak had staan met je fysio en die dan maar weer afzegt- het kost je teveel mentale energie om je teamleider tegen te spreken…

Je teamleider komt melden dat een stapel werk echt nog voor 5 uur af moet, terwijl je het nu al maar net zou redden- je zegt maar niets, want anders krijg je weer een tirade over de 9-to-5-mentaliteit…

Je krijgt te horen dat je ingezet wordt voor een werkgroep of ingeschreven voor een cursus, en je doet het dan maar weer. Want je wilt niet overkomen als een zeurpiet.

 

Gevolgen....

Ondertussen verrommelt je huis, zie je je vrienden nog nauwelijks en vraag je je af hoe je eraan toe moet komen om nog eens naar de kapper te gaan. Je raakt vermoeid en het thuisfront kan gaan klagen dat je zo prikkelbaar bent… Eten doe je maar even snel tussendoor en op je gewicht en conditie letten lijkt nu zo’n bijzaak…. Je voelt je machteloos om er iets aan te veranderen, om voor jezelf op te komen, om tijd voor jezelf te reserveren. Gefrustreerd merk je dat je heel veel dingen maar half doet.

 

Tips voor jou!!

-Schrijf voor jezelf eens op wat je naast je werk heel graag zou willen doen. Tuinieren, een coachtraject, zorg voor anderen, een hobby, familie, kinderen, huisdieren, boodschappen doen, uitgaan, sporten, niksen, eten maken, enz.

-Bedenk: aan hoeveel van deze dingen besteed je echt tijd?

-Vraag je af: Hoe tevreden ben je daarover?

-Vraag je af: Wil je eigenlijk wel extra werk doen naast je contracturen? Zo ja, hoeveel is dan haalbaar?

-Maak een planning zoals die eígenlijk veel beter voor je is. (Nee, voel je nu niet meteen een egoïst). Zorg dat er minimaal ruimte is voor gezonde leefgewoonten, zoals sporten, boodschappen doen, eten maken, een sociaal leven. Schrijf op wat het verschil is met wat je nu doet.

-Vul vervolgens op de open- diensten- lijst alleen dat aantal extra uren in wat je er écht bij kunt hebben. Bijvoorbeeld hoogstens 2 per maand.

- Ken je rechten en plichten t.o.v. je werkgever.

-Krijg je extra werk opgedragen en heb je al een andere afspraak staan? Geef vriendelijk maar beslist aan dat je het extra werk nu niet kunt doen vanwege je afspraak, maar dat je er bijvoorbeeld de volgende dag wel ruimte voor kunt maken.

-Bedenkt dat ziekteverzuim of een ineffectieve werkplanning of personeelsbezetting van je werkgever in feite niet jouw probleem is.

-Bedenk dat jij niet minder waard bent dan het werk wat je doet. Jij bent het instrument waarmee dat werk gedaan moet worden. Als jij niet goed meer werkt, doordat je jezelf hebt verwaarloosd, dan heeft niemand meer wat aan je (en jijzelf al helemaal niet).

-Vind je het heel moeilijk om te formuleren wat je moet zeggen op het moment dat je een verzoek om extra werk krijgt? Schrijf eens op wat je eigenlijk zou willen zeggen op zo’n moment. Of vraag even denktijd als je teamleider weer eens langs komt.

 

Leuk die tips, maar ik wil het even niet alleen doen....

Heb je al zoveel geprobeerd, maar lukt het je maar niet om duidelijk je grenzen aan te gaan geven? Merk je dat je agenda uitpuilt en je niet meer weet hoe je gezond zou kunnen werken? Ben je steeds vermoeider en het overzicht kwijt?

Mail of bel mij!

Neem even de tijd om het eens hélemaal om jou te laten draaien. Bij Lento coaching mag jíj even in het middelpunt staan en tot rust komen. Om daarna die rust vast te kunnen houden een een gezonder leven te kunnen beginnen.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.