De cultuurschok van het MBO en de ervaringen van een docentcoach

Gepubliceerd op 6 maart 2023 om 10:26

De MBO-Cultuurschok

Het is niet erg origineel om te zeggen, maar het is zo: als zij-instromer vanuit de zorg of de hulpverlening het beroepsonderwijs in, het is een cultuurschok. Of als docent in het regulier MBO naar het volwassenenonderwijs. (Een schok die ook ik heb meegemaakt). Als vakprofessional ga je vaak met een ideaal voor de klas staan, en dan kom je uiteraard weer in een weerbarstige praktijk. Hoe houd je dan je gedrevenheid vast? Wat doe je met de emoties die opkomen als het allemaal niet zo gaat als je zou willen? Het is dan wel heel fijn als er iemand naast je staat die jou begrijpt en je met een warm hart en een koel hoofd kan steunen.

Werken als docentcoach/ begeleider

Zo ziet mijn werk als docentbegeleider er nu uit. Het is een mix van begeleiden en coachen van de collega's docenten, en tegelijk concrete en structurele oplossingen bedenken om het docententeam van een jonge en snel groeiende school te steunen. We werk(t)en aan een kennismaking met de docenten die er al zijn. Respect voor de gedrevenheid en het commitment van de docenten die er vanaf het eerste uur zijn. Iedere nieuwkomer brengt daarnaast eigen skills mee. Er wordt snel en veel geleerd. Mijn taak is het te luisteren en te kijken, en steun te bieden waar mogelijk. Zoals het geven van een training aan docenten van een opleiding waarvan het curriculum onlangs is aangepast . Hoe pak je het aan om lessen te geven in een nieuw en praktisch deel van de opleiding? Hoe organiseer en faciliteer je? Daarnaast leven er vragen m.b.t. timemanagement, competentieontwikkeling, de balans docent/ studentcoach, samenwerken. Super leerzaam voor zowel de docenten als voor mij. 

En Lento coaching dan?

En even een update vanuit Lento coaching: Je kunt nog steeds terecht. Voor mij is het werk nu een combinatie van werken in het onderwijs en werken in de eigen praktijk. Zeker voor jou als docent interessant als je een coachvraag hebt. Ook als dat een persoonlijke vraag is! Want persoonlijke vragen beïnvloeden je werk, en andersom. Van harte welkom dus!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.