Blunders, bloopers, fouten, falen en mislukkingen op het werk

Gepubliceerd op 9 december 2021 om 10:12

Liefst bedenk ik wat voor successen ik heb behaald als zorgverlener, docent en coach. Maar ach, soms waren en zijn er de minder gelukte en weinig slimme acties waar ik eigenlijk altijd nog wel een knoop van in mijn maag krijg als ik er aan terugdenk…  herkenbaar?

 

Als zorgverlener in de wijk had ik denk ik een keer een black-out, want aan een mevrouw die maar één been had vroeg ik: “Waar is uw andere steunkous?”….. Gelukkig moest die mevrouw er ontzettend om lachen…..

Of die keer dat ik als 17-jarige stagiaire van een erg demente vrouw met zéér uitgesproken voorkeuren (en die betroffen NIET de stagiaires) een draai om mijn oren kreeg met de woorden: “Jij snotaap! Je doet me pijn!” ….

(Zorg- gerelateerd is er nog meer, maar dan wek ik misschien tóch een te erge indruk. Zoals die keer dat ik een mevrouw heb laten omvallen doordat ik veel te hard aan haar korset sjorde. Dat zal ik hier niet beschrijven).

En op school in één van mijn eerste VMBO-groepen, waar ik het briljante plan had om de leerlingen een filmpje zouden maken, en ze dat van mij op verschillende plekken in de school zelfstandig mochten doen. Maar dat verzandde in chaos… de leerlingen raakten verstrooid door de school, deden hun eigen ding, of maakten zo’n gek filmpje dat ik er helemaal niks meer mee kon. ACHTERAF -met mede hierdoor beter ontwikkeld klassenmanagement- kan ik daar echt om lachen, maar toen had ik een mislukte les.

Het is heerlijk als je in een veilige leeromgeving steeds een stapje kunt zetten en inspirerend kunt leren, maar soms gaat het gewoon the hard way. Misschien hebben we dat ook wel nodig. Het kan niet altijd goed gaan, we zijn niet perfect, we leren van fouten het meest, etc. Zo leerde ik minder hard oordelen over onhandige opmerkingen, dat je niet met alle bewoners goede maatjes kunt zijn en hoe je de zelfstandigheid van je leerlingen vooraf inschat. (en OK, hoe je NIET een korset aantrekt).

Jouw blooper delen?

Wie heeft er ook een door-de-grond-zak moment gehad, en wil dat wel delen? 

 

Schrijf een reactie onder de blog , zou ik heel leuk vinden (misschien toch fijn, wat bevestiging dat ik niet de enige ben😊 )

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.