Verminderen van spanning en stress door loopbaancoaching, werkt dat nou echt?

Gepubliceerd op 2 mei 2022 om 12:23

Een positief verhaal uit mijn praktijk

Als loopbaancoach vermoed ik wel eens dat we het begrip 'coaching' een beetje zat aan het worden zijn. Er zijn enorm veel coaches en het begrip lijkt te pas en te onpas te worden gebruikt. Coaching is niet meer zo hot als het was en is steeds vaker onderwerp van satire.  Waar ik als coach vaak grote lol om kan hebben en het ook zie als leerzaam. Zweverig en overbodig gedoe, we kunnen wel zonder!

Toch ga ik even een lans breken. Ik ben één van die coaches die meer dan 1 grondige opleiding heeft genoten in het coachvak en heb met die kennis mensen mogen helpen. Van één van die mensen deel ik hier het verhaal.

Een positief beeld bij coaching hebben zijn zij die erdoor geholpen zijn

Zo ook één van mijn 'klanten' die een half jaar na zijn traject beschreef hoe hij nu terugkijkt op de coachgesprekken. Dit was iemand die eerst niet goed wist hoe hij over coaching moest denken, maar verrast raakte door hoe diepgaand en toch leuk en leerzaam het was!

Hij heeft een paar voor hem essentiële inzichten opgedaan, waardoor veel spanning en stress van hem zijn af gevallen en waardoor hij nu dingen durft, waar hij eerst niet goed raad mee wist. Hij schrijft hierover het volgende en dat mag ik met jullie delen: 

 

Coaching is toch voor mensen met problemen, dacht ik eerst

Heb je interesse in loopbaan coaching? Die vraag kwam zomaar op mijn pad. Ik had daar zelf nooit aan gedacht. Coaching is voor mensen die problemen hebben toch?

 

Toch gaan leren van coaching

Nadat de vraag echter gesteld was zette dit mij toch aan het denken. Wat is loopbaan coaching nu precies? Waarom zijn er loopbaan coaches? Wat als ik er nu gewoon eens iets van kan leren? Als ik eerlijk was, zat ik ook wel met dingen, al houd ik die hier graag privé. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en ben ik een coachtraject ingestapt met Dingena. Baat het niet dan schaad het niet was mijn insteek.

 

Mijn coachvraag was to-the-point

Het coachtraject begon met het opstellen van een coachvraag. Wat is het waar je aan wilt werken? Het lijkt of je doelbewust een probleem zoekt... maar ja, ik hád dus ook echt ergens een probleem mee en verrassend snel en goed kon Dingena mij dat laten verwoorden. Door middel van verschillende methodieken wist Dingena steeds meer van ware mijn persoonlijkheid omhoog te halen. Alleen het ontdekken ‘Wie ben ik nu eigenlijk?’ was al de moeite waard. Ik leerde mijzelf op een totaal andere manier kennen. Vervolgens kwam het ‘Wie wil ik zijn?’ en ‘Hoe kan ik dit waarmaken?’.  Dingena heeft hierbij geholpen om dit gestructureerd op een rustige manier in kaart te brengen. Uiteindelijk zijn hier een aantal doelen uitgekomen waar ik in het laatste gedeelte van het coachtraject rustig aan kon werken.

 

Het effect van coaching werkt nu nog steeds door

Het is ondertussen weer ruim een half jaar geleden dat ik de coachgesprekken met Dingena afgerond heb. Na het coachtraject ben ik minder bewust bezig geweest met de coachvraag en de opgestelde doelen. Kleine zaadjes groeien echter uit tot grote bomen. Zo is het voor mij ook geweest met de coachgesprekken. Als ik nu terug kijk heb ik heel veel aan de coachgesprekken met Dingena gehad. De onderwerpen die tijdens de coachgesprekken bewust zijn behandeld komen nu onbewust terug. Hierdoor werk ik zelfs nadat het coachtraject afgerond is nog steeds aan mijn denkwijzen en handelen. Ik merk dat de dingen waar ik mee zat, nu zoveel minder zwaar zijn geworden en ik heb zoveel meer zelfvertrouwen ontwikkeld. Ik had niet gedacht dat coaching zoveel voor mij zou betekenen!

 

Bij twijfel gewoon eens proberen, laat je verrassen!

Als je twijfelt over of loopbaan coaching nuttig is zou ik aanraden om het gewoon eens te proberen. Leer jezelf eens kennen en steek er wat van op. Je word er nooit slechter van!

B.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.