De cultuurschok van het MBO en de ervaringen van een docentcoach

Het is niet erg origineel om te zeggen, maar het is zo: als zij-instromer vanuit de zorg of de hulpverlening het beroepsonderwijs in, het is een cultuurschok. Of als docent in het regulier MBO naar het volwassenenonderwijs. (Een schok die ook ik heb meegemaakt). Als vakprofessional ga je vaak met een ideaal voor de klas staan, en dan kom je uiteraard weer in een weerbarstige praktijk. Hoe houd je dan je gedrevenheid vast? Wat doe je met de emoties die opkomen als het allemaal niet zo gaat als je zou willen? Het is dan wel heel fijn als er iemand naast je staat die jou begrijpt en je met een warm hart en een koel hoofd kan steunen.

Lees meer »

Opzien tegen een nieuw schooljaar- wat doe je er aan?

Tegen het einde van het schooljaar kun je behoorlijk in de flow zitten. Heel veel is gepasseerd en gedaan. Je hebt wellicht heel mooie en intensieve momenten beleefd met je leerlingen. Examens zijn gedaan, toetsingen zijn afgerond, buitenschoolse activiteiten gedaan, je lesprogramma zit er bijna op. Rommelige, maar leuke weken waarin je al vast naar de zomer uitkijkt.

Lees meer »

Druk, druk, druk.... hoort erbij toch?

Ken jij ook iemand die gerust 16 uur per dag werkt, dag in , dag uit? Niet te stoppen. Vol vuur (misschien jij wel).We kunnen erover twisten of dit 'werkt' voor een goed sociaal leven, en ons (terecht) afvragen waaróm iemand zich begraaft in het werk, maar er zijn mensen die gedijen bij 'druk, druk, druk'.Wanneer je gelooft in wat je doet, je prettig verbonden voelt met je collega's en/of medewerkers en je voldoende invloed hebt op je doelen en manier van werken, dan kun je bergen verzetten.Je kunt er echter ook last van hebben, van drukte. Kan het in je bovenkamer iets té druk worden. Waardoor je steeds alerter wordt en niet goed meer tot rust kunt komen. 's Ochtends al wakker worden met je to-do-list als een onvermijdelijk zwaard van Damocles boven je hoofd. Overmatig actiegericht worden en een 'kort lontje', of juist terugtrekken en minder presteren. Slecht slapen, vermoeidheid, hoofdpijn, darmklachten, spier- en rugpijn, dingen vergeten, concentratieproblemen. Huilen 'om niets'. Onzeker worden en kritiek niet goed meer kunnen verwerken.Je isoleren. Depressieve gevoelens krijgen, jezelf minderwaardig vinden.Loop niet te lang met deze klachten rond. Meld je bij je huisarts of ga naar een goede coach om te bespreken waar je mee zit!!(Voor degenen die het hier te druk voor hebben, is er ook nog e-coaching. Ook een goede oplossing als de reistijd voor jou te lang is of je gewoon te moe bent om naast alle drukte ook nog de coach te moeten bezoeken. Hierover binnenkort meer bij Lento coaching in Barendrecht)Wil je weten wat Lento coaching nú voor jou kan betekenen? Neem contact met me op, bel, vul het contactformulier in of mail mij op info@lentocoaching.nlWelkom en warme groet!

Lees meer »

Verminderen van spanning en stress door loopbaancoaching, werkt dat nou echt?

Als loopbaancoach vermoed ik wel eens dat we het begrip 'coaching' een beetje zat aan het worden zijn. Er zijn enorm veel coaches en het begrip lijkt te pas en te onpas te worden gebruikt. Coaching is niet meer zo hot als het was en is steeds vaker onderwerp van satire.  Waar ik als coach vaak grote lol om kan hebben en het ook zie als leerzaam. Zweverig en overbodig gedoe, we kunnen wel zonder!

Lees meer »